9 tips til deg som vil lære babyen å sove på eget rom
Er du klar for en endring? Da er det lurt å planlegge en gradvis overgang fra samsoving i foreldreseng til sprinkelseng i eget rom. Her kommer ni tips som vil gjøre overgangen til en drøm.
En nyere studie gjengitt på forskning.no viste at babyer sover mindre og dårligere når den sover med foreldrene. Studiet viste at å vente for lenge med å gi barnet eget rom kan få negative effekter på søvnkvaliteten både hos barn og vokse over kort og lang tid. Også norske myndigheter anbefaler at babyen får eget rom fra det er seks måneder.
Vi i Bluum anbefaler deg imidlertid å stole helt på ditt eget skjønn og magefølelse. I andre kulturer er det vanlig å sove på foreldrerommet lenge, eller sammen med eldre søsken. Det har også sine fordeler, viser andre studier. Men til deg som har bestemt deg for at tiden er inne, her er noen tips til å gjøre overgangen så lett som mulig.
9 tips
1. Planlegg gjennomføringen
Ikke la overgangen skje i stressende tider, verken for dere voksne, eller for babyen. Er babyen inni en periode med mye gråt, for eksempel på grunn av tenner eller sykdom, så er det greit å vente til alt har normalisert seg.
Får du inn gode leggerutiner tidlig, så vil overgangen til eget rom også bli enklere. Babyen må lære seg å roe ned, og å skjønne at det er natt. Bading, babymassasje, lesing og sang er alle ting som hjelper babyen å roe ned, og som fungerer fint som faste leggerutiner.
3. Ta med kjent kos
Husk koseleken, eller noe annet som har tatt til seg lukten av deg. Kjente lukter i senga vil trygge babyen.
4. Babynest og kantbeskytter
Overgang fra vugge til sprinkelseng kan virke skremmende stort. Dersom dere har brukt babynest kan det være lurt å legge den oppi sprinkelsengen. Kantbeskytteren hjelper babyen å holde de små føttene og hendene sine inni sengen, samtidig som det skaper en lun stemning.
5. Leker babyen kjenner igjen
Det nye rommet kan være ukjent og skremmende dersom dere ikke har tilbragt så mye tid der før overgangen. Heng en uro over sengen, eller bilder og vimpler på veggen ved sengen, fra babyen er nyfødt. Ta det så med på det nye soverommet for å gi babyen noe kjent å se på.
6. Lys og lamper
Unngå sterkt lys – særlig før leggetid. La det bli en del av leggerutinen at rommene babyen er i har dempet belysning. Dersom du skal installere nye lamper, kan det være lurt å ha dimmere. Et lite lys på rommet, som for eksempel en nattlampe, kan hjelpe babyen å orientere seg dersom den våkner om natten.
7. En god stol ved siden av sengen
Her vil du tilbringe mye tid, både til amming, trøsting, lesing og synging. Kanskje kan du begynne å amme babyen her før overgangen, slik at den blir vant til rommet?
8. Gulvteppe for lyddemping
Du har lyst til å se til den lille, men for all del ikke vekke. Da kan det være greit med noe mykt å gå på, slik at knirking og tramping fra føtter på gulv ikke lager for høye lyder.
9. Ikke la følelsene dine ta overhånd
Det er mye lettere sagt enn gjort, og overgangen kommer muligens til å gi deg både klump i halsen og vondt i magen. Men babyen bør få egen plass til å utvikle seg, og ikke minst må dere alle få den søvnen dere fortjener.
Ta det i deres tempo
Det finnes massevis av tips til legging av baby. Ikke la deg stresse av at dere ikke får det til på den ene eller den andre måten. Husk at alle babyer er forskjellige, og ta tiden til hjelp, så skal du se at den fine lille nye til slutt både finner søvnen selv, og sover søtt natten gjennom <3.