BabyDen store utstyrsguiden

Den store utstyrsguiden

Veldig kjekt å kjøpe inn til babyen, men hvor mye er det man faktisk trenger? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 126248

Det er mye som må i hus før babyen kommer til verden, men hva er det du virkelig ikke klarer deg uten, og hvordan finne fram i utstyrsjungelen? Her er guiden!

Mange synes innkjøpene til den vesle i magen er blant det morsomste med hele svangerskapet, mens andre helst vil klare seg med minst mulig – av hensyn til lommeboken og/eller miljøet. Det finnes et utall av lister over hva du trenger, men faktum er at det én ikke hadde klart seg uten, kanskje var en annens største bomkjøp. Her er det du og dine egne erfaringer som avgjør. Og erfaringene får du jo ikke før babyen er født. Mange tenker at de må ha alt i hus i god tid før babyen kommer, men bortsett fra de primære tingene, kan du godt handle inn etter behov når babyen er født.

Les også: Så mye koster babyen deg

Disse tingene trenger du:

Vogn

Det finnes så mange modeller å velge mellom, at her må dere bare ta turen i butikken og prøvetrille. Velg en vogn som passer til ditt behov. Kommer du til å trille bare på asfalt trenger du ikke store lufthjul, og motsatt nytter det lite med små vendbare hjul om du triller mest på grus. Det er ofte praktisk om håndtaket eller bagdelen kan snus, slik at du kan trille mot eller fra deg for å slippe at babyen får sol i øynene. Sjekk bagstørrelsen! Ønsker du å ha plass til en seks måneder gammel baby i tykk pose i vognen, må den være stor nok til dette. Myggnett og regntrekk er praktisk å ha med. Dere trenger naturligvis laken og dyne eller pose til å ha oppi vognen. På varme sommerdager kan et lett helseteppe være nok.

Les også: Slik velger du riktig barnevogn

Stelleveske

Stelleveske er praktisk å ha. Mange selger en stelleveske som passer til vognen, men liker du ikke utseendet, kan en hvilken som helst romslig veske gjøre nytten. Noen foretrekker ikke veske og bruker heller en sekk, et nett eller til og med en bærepose. Her er det smak og behag som avgjør. Det viktigste er at du får med deg nødvendigheter som bleier, kluter og stelleunderlag når du skal ut på tur.

Les også: 31 ting som kan være lure å ha i stellevesken

Soveplass

Babyen må ha en trygg og god soveplass. Det må ikke være en sprinkelseng, men mange velger det. Noen bruker kurv eller vugge den første tiden, eller har både seng og vugge fordi de synes det er greit å ha en soveplass i stuen i tillegg til soverommet. Enkelte velger også en ammemadrass til å bruke i dobbeltsenga, men da må du være ikke-røyker, ikke sove inntil barnet etter å ha drukket alkohol, og passe på at babyen ikke blir overopphetet. Babyen skal uansett ha sin egen dyne. Senger og vugger kan kjøpes brukt, men skal du male dem, bør du gjøre det i god tid før babyen skal bruke den. Madrass er det en fordel å kjøpe ny av sikkerhetshensyn, og svært gamle madrasser frarådes fordi de ikke oppfyller dagens sikkerhetskrav til utlufting. Pute trengs ikke, men det kan være greit med flere lakener og sengetøy til skift. Dundyner som selges i dag er allergivennlige, så dere velger selv om dere vil bruke det eller en med syntetisk fyll.

Les også: Slik legger du babyen når den skal sove

Bilstol

Skal babyen være med i bil, skal den sitte i godkjent bilstol. Bruk litt tid til å sette deg inn i tester, slik at du kan velge en som er bra. Husk at babyen skal sitte bakovervendt. Et godt tips er å prøve bilstolen i bilen før du kjøper den – ikke alle bilstoler passer like godt inn i alle typer biler. Be gjerne om hjelp fra personalet til å montere den – det er lett å gjøre feil. Pass på at du selv også lærer å feste den, og les bruksanvisningen nøye. Bilstolen skal sitte skikkelig fast. Har du iso-fix i bilen er det ofte en fordel å velge et sete med slike fester. Da festes bilstolen til selve bilen, og ikke baksetet. Om du ikke har det, eller velger et sete uten slike fester, må det festes med bilens trepunktsele. Pass i så fall på at beltet ikke er brettet over kanter og at det er stramt.

Skal du kjøpe brukt bilstol bør du kjenne til utstyrets forhistorie. En bilstol utsatt for kollisjon, skal ikke brukes mer. Bilstoler eldre enn åtte år bør ikke brukes. Pass på at bilstolen er intakt og isoporen hel. Bilstolen skal plasseres i baksetet, og bør ikke brukes i forsetet selv om airbagen er koblet ut. Noen synes det er praktisk å ha en bilstolpose på vinteren, for da ligger beltene tett inntil babyens kropp i stedet for å ligge utpå tykke lag med klær. Dessuten blir det er lettere å regulere temperaturen når man går inn, for eksempel i en butikk, og bare kan åpne posen i stedet for å kle av en baby som gjerne sover.

Les også: Slik velger du riktig bilstol


Klær

Det er koselig å bruke god tid og kjøpe nusselige babyplagg mens man går og venter. Mange kjøper også rosa eller lyseblått når de får vite kjønnet til den lille i magen. Men det er fort gjort å ende opp med mer klær enn man faktisk trenger. Eller innse at plaggene som blir brukt er andre enn de man har handlet inn. Omslagsbodyer er ofte praktisk i begynnelsen, men ellers får alle finne sine egne ønsker. Her er forslag til basisgarderobe: 6-8 langermede bodyer, 3-4 bukser/sparkebukser/heldrakter, noen par sokker, 2-3 jakker, 2-3 pyjamaser, 1-2 luer og 1-2 helsetepper.

Ta hensyn til årstiden babyen blir født på – sommerbarn trenger ofte noen kortermede bodyer, mens vinterbarn gjerne trenger strømpebukser, dress i vindtett materiale og votter. Ull er bra året rundt, og mange synes ullbody og ullstrømpebukse er det beste hele året. Det er lurt å ha litt i de minste størrelsene klart, men ikke for mye – i tilfelle babyen er stor. Babyen trenger også et hentesett som kan pakkes med i sykehusbagen. Får du et barn som gulper mye, vil du trenge flere klesskift. Gulpekluter og smekker kan også være praktiske til alle barn – ofte blir det litt melkesøl ved amming, og det kan også være greit å bruke kluter under babyens hode i sengen eller vognen.

Les også: 26 ting du bør vite når du kjøper klær til babyen

Ammevennlige klær

Skal du amme babyen, er det ofte praktisk å velge klær som gjør puppene lett tilgjengelige. Det finnes egne ammeplagg, men mange synes det kan være vel så greit å alltid sørge for å ha en tynn singlet med god utringning under en annen topp. Da slipper de å vise fram hele magen når toppen over løftes opp. Amme-bh er bra å ha, men ikke kjøp inn mange før melken har kommet – brystene blir som oftest en del større, og det er ikke behagelig med for trang bh. Unngå å bruke bh med spiler, da dette kan gi tette melkeganger.

Les også: Krev hjelp til en god ammestart

Stelleplass

Dere bør ha et sted å stelle babyen. Mange synes et stellebord eller en stellekommode på badet er praktisk, men ikke alle har plass til det. Da kan det plasseres på babyens rom, eller dere kan ha en stellematte på gulvet eller vaskemaskinen. Det finnes også vegghengte stellebord. Det er en klar fordel om dere har vann lett tilgjengelig – helst innen rekkevidde, fordi man aldri skal snu ryggen til en baby på stellebordet. Bleier, kluter og annet tilbehør bør også være plasser like i nærheten. Gjør gjerne stelleplassen koselig – dere kommer til å bruke mye tid her. Bleier, badebalje, stellematte, håndklær og kluter hører til.

Les også: Slik steller du babyen

Kjekt å ha

Det er mye som er kjekt å ha til den lille – ting som gjør livet enklere. Men de fleste av disse tingene kan dere kjøpe etter behov:

Babycall:

Det kjennes trygt å kunne høre babyen når den sover på et annet rom eller ute i vogna. Pass på at du ikke plasserer den for nært babyen, slik at den kan få tak i eventuelle ledninger. Det finnes et utall varianter i alle prisklasser, fra de enkleste til modeller med kamera.


Vippestol:

De aller minste skal ikke sitte i vippestol, men den kan være praktisk å ha babyen i for eksempel mens du dusjer. Mange babyer stortrives i slike stoler. Den er også praktisk når fast føde skal introduseres, men babyen ikke er stor nok til å sitte i høystol. Vippestolen skal plasseres på gulvet, og ikke på bordet av sikkehetshensyn. Babyen bør ikke sitte lenge i vippestolen om gangen på grunn av belastningen på ryggen. Ønsker du å bruke den fra babyen er nyfødt av, må vippestolen kunne legges helt flat.

Les også: Når kan babyen sitte?

Bæresele/bæresjal:

De aller fleste babyer elsker å bli båret rundt, gjerne hele tiden. Det er også koselig for foreldrene å kunne gi (og få) denne nærheten til babyen. Det er også praktisk fordi det blir enklere å få gjort ting, og man kan komme seg ut uten å bruke vogn. Det finnes mange ulike varianter, så gjør deg godt kjent med ditt behov og dine preferanser før du velger. Det beste er kanskje å prøve dem ut på forhånd om mulig.

Les også: Slik bærer du babyen

Lammeskinn:

Å ligge på et lammeskinn i sengen, vuggen eller vognen er mykt og lunt for babyen. Skinnet er varmt om vinteren og svalt om sommeren, og kan derfor brukes hele året. Velg type (korthåret eller langhåret) etter preferanse, og pass på at det er passelig størrelse til stedet det skal brukes.


Reiseseng:

Skal dere ut og reise, tilbyr mange steder en reiseseng dere kan låne. Det kan være praktisk å slippe den ekstra bagasjen, men det er også klare fordeler i å ha sin egen. Kjenner babyen reisesengen fra før, og gjerne har ligget i den en gang og to hjemme før dere reiser, er sjansen større for at babyen vil roe seg greit også på en ny plass. Du vet også helt sikkert at den er ren, og kan bruke den ved flere anledninger – for eksempel overnattinger hos familiemedlemmer.

Brystpumpe, flasker og smokk:

Her kan du vente til etter at babyen er født før du avgjør om dette er produkter dere trenger. Blir babyen fullammet, kan det hende at dere klarer dere fint uten. Mange synes likevel det kan være praktisk å pumpe seg før de skal bli borte en liten stund – i tilfelle babyen blir sulten, og da kan en pumpe være en god løsning. Andre trenger pumpe av ulike årsaker. Ammeeksperter anbefaler å bruke nebb/nebbflaske eller skje når babyen skal få den utpumpede melken, men mange synes flaske er enklere. Pass bare på at du ikke introduserer flaske før ammingen er godt etablert, slik at ikke babyen blir sugeforvirret. Det er nemlig to ulike sugemetoder som brukes på bryst og flaske. Smokk kan du også vente med til ammingen er godt i gang. Noen babyer har et enormt sugebehov, og kan ha stor nytte av smokken, mens andre ikke vil ta den – uansett hvor mye foreldrene gjerne ønsker det. Skal du gi babyen flaske, bør du ha en del slik at det alltid er noen som er rene. Det skal være godt nok å vaske flaskene og smokkene i varmt vann, men noen velger å sterilisere dem.

Les også: Skal babyen bruke smokk?

Stelletilbehør:

Det kan virke som du trenger alt mulig av kremer, oljer og salver til den lille. Men klut med rent vann er som regel nok. Bomullpads og mesoft-kluter kan være praktiske. Skal du ut på tur, kan du ha med en våt klut i pose, eller en tørr klut som kan vris opp, men mange velger å bruke våtservietter. Forsøk imidlertid å begrense bruken av slike engangskluter i begynnelsen fordi huden er så rart. En babynegleklipper kan være praktisk, men babyneglene er så myke at de også kan rives forsiktig av. Febermål, badeolje og pyrisept eller lignende kan også være greit å ha.

Lekegrind:

Noen synes lekegrind er praktisk å ha både for å sørge for at babyen blir på ett sted, men også for å forhindre at andre når babyen – for eksempel eldre søsken eller husdyr. Skal lekegrinden brukes fra spedbarnsalder av, er det en fordel om bunnen kan justeres. Husk på at lekegrinden kan gi en falsk trygghet – at barnet er oppi lekegrinden betyr ikke at du ikke trenger å holde en øye med det.


Babygym:

Den første tiden er foreldrenes ansikt det morsomste babyen kan se på, og motsatt. Mange sier at de ikke kan se seg mette på det lille vidunderet. Men etter hvert vil en babygym ofte være morsom. La babyen ligge under den og utforske leker i ulike farger, mønstre og etter hvert kunne ta på ting med ulik konsistens. Det finnes et utall av varianter, så bruk gjerne litt tid på å finne den dere liker best. Det er en fordel om babygymen også kan brukes når babyen ligger på magen.

Nattpose:
I andre land brukes nattpose til babyer i stedet for dyne for å unngå risikoen for at babyen kan få dynen over seg. Det finnes nattposer i ulike tykkelser og former, noen med og noen uten ermer.

Gulvmatte til babyen:
Babyen skal helst ligge på gulvet hver dag, og i hvert fall deler av tiden på magen. Dette for å styrke barnets utvikling. Noen legger barnet rett på gulvet, men det kan være litt hardt. Og et teppe kan begrense babyens bevegelighet. Derfor kan en god gulvmatte være lurt å kjøpe.

I tillegg til disse finnes det et utall andre produkter ment på babyer, men det beste rådet er å se behovet litt an.

Basert på Spedbarnsboken og redaksjonens egne erfaringer


Det kan bli dyrt å få barn. Få med deg denne podcasten med gode økonomitips:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: