Barnehagestart – hvordan gjøre den best mulig
Det aller viktigste for et lite barn er å føle seg trygg og ivaretatt, og det gjelder også i overgangen til splitter nye omgivelser i barnehage. Slik gjør du barnehagestarten fin – både for den lille og for deg selv.
Forbered barnet – og deg selv
Finnes det en åpen barnehage i nærheten? Bruk gjerne litt tid der i permisjonen. Da blir barnet vant til flere voksne og å leke med andre barn. Dere kan også besøke barnehagen som den fine lille nye skal begynne i. Der får du sikkert anledning til å stille spørsmål til de som jobber der. Ingen spørsmål er dumme, og de er selvsagt godt vant med at foreldre er usikre i denne fasen.
Å lese enkle bildebøker som handler om barn i barnehagen, er en fin-fin måte å forberede barnet på. Bøkene kan leses om og om igjen, og brukes som utgangspunkt for enkle samtaler som er med på å trygge den lille på hva som skal skje.
Bruk tid i tilvenningen
Noen barn er supersosiale og vil umiddelbart sette seg på gulvet blant de andre barna og begynne å leke. Andre trenger tid og oppmuntring. Da kan det kjennes trygt at barnet får sitte på fanget ditt mens du snakker med en barnehageansatt. Det er lurt å inkludere barnet i slike samtaler. Etter en stund vil barnet kanskje bevege seg ned fra fanget og bort til en leke det har sett seg ut. Da kan du bli sittende, for å vise barnet at du fortsatt er der og at det når som helst kan komme tilbake til ditt trygge fang.
Barn er forskjellige
Når man får barn merker man fort at “alle” har et råd eller fem å komme med. Det vil du nok også få når den lille skal begynne i barnehagen. Selv om det sikkert er noe som er nyttig for dere, så er det fint å huske at alle barn er forskjellige. Det som fungerte for naboen, søsteren din eller en kollega, trenger ikke å være den riktige måten å gjøre det for dere. Det er fint å få velmente tips, men ikke få panikk dersom de ikke fungerer. Du er den som kjenner barnet ditt aller best.
Barnas premisser
Dersom du etter noen dagers tilvenning, som er vanlig i de fleste barnehager, ikke føler at barnet kjenner seg trygg, vurder å bruke en dag og to ekstra. To fridager ekstra betyr ikke så mye i det lange løp, mens en myk overgang kan ha stor betydning for barnet videre. Dersom det ikke lar seg gjøre med hele fridager, kan kortere dager være en fin begynnelse. Dra litt senere og hent tidligere, slik at barnet får en gradvis overgang.
Det er lurt å være bevisst på at det ikke er du som forelder som bruker lengst tid i tilvenningen. Det er en stor overgang for foreldre også, men det trenger kanskje ikke barnet å merke? Tenk over om du bruker unødvendig lang tid på å si ha det, eller på om du går tilbake dersom barnet gråter. At barnet gråter litt i begynnelsen er helt normalt. Om du føler deg usikker, kan du ringe barnehagen litt senere, for å høre hvordan det går.
Vis at du har tillit til de ansatte
At du smiler, prater med og har det hyggelig sammen med de som jobber i barnehagen er med på å trygge barnet, og også de ansatte. De vet jo hvor viktig barnet ditt er for deg, og vil gjøre alt de kan for at du skal stole på at de klarer å ta vare på barnet ditt mange timer i løpet av en uke.
God barnehagestart!
Kilder: Babyverden.no