Den første babymosen
Snart skal den fine lille nye smake fast føde. Hjemmelaget mos og grøt er rimelig, bra og lettlaget. Slik gjør du det.
Av Therese D’Este Thomassen, fra Hage til Mage
Det er så lett å lage middagsmos til babyen selv. Det viktigste redskapet for å lage den, er en god stavmikser. Begynn med en helt finmost konsistens i starten. Så kan du gradvis gå over til en litt tykkere mos. Sett gjerne av godt med tid og lag porsjoner som kan fryses ned.
Det er viktig å introdusere en og en matvare om gangen. Så kan du kombinere flere smaker etter hvert. Smaks- og luktesansen hos babyen er sterkere enn hos oss voksne. Bare i munnen har de rundt 10.000 smaksløker fordelt på tungen, i kinnene, på mandlene og i ganen. Luktesansen er også sterkere. Slik kan babyen kjenne igjen mors lukter.
Slik kan du allerede nå forebygge kresenhet
Når disse sansene er så sterke, tenker jeg at det er lurt å stimulere dem forskjellige smaker og lukter tidlig. Og hva smaker vel bedre enn friske råvarer? På babymatkursene jeg holder for foreldre, prøver jeg alltid å gi en liten aha-opplevelse rundt det å utvide smaksrepertoaret til de små. Gjerne med hvitløk, gurkemeie, ingefær og chili. Da hjelper man de fine små til å være åpne for flere smaker senere. Man kan i stor grad forebygge kresenhet ved å introdusere variert mat tidlig.
Bruk quinoa i både mos og grøt
Jeg bruker ofte quinoa både i middagsmos og i grøt. Quinoa er rik på protein og inneholder alle de essensielle aminosyrene. Den er spesielt rik på lysin. Skyll quinoa bruk, så er du helt sikker på at den litt bitre smaken er borte.
Oppskrifter på middagsmos:
Gulrot- og quinoamos
1/3 gulrot
2 ss quinoa
50 gr søtpotet
1 liten bit chili (kan sløyfes i starten)
1 ss olivenolje
Slik gjør du:
Skyll quinoafrøene godt i vann. Skrell gulrot og søtpotet. Skjær grønnsakene opp i småbiter. Jeg brukte en lilla gulrot og fikk en fantastisk fin farge på mosen! Den er fin å variere den vanlige gulroten med.
Fyll på med vann til det så vidt dekker grønnsakene. Ha i chili (om du vil) og olivenolje. La det koke i 10 minutter. Mos det så til en passende konsistens sammen med kokevannet. Det er der alle vitaminer og mineraler er. Du kan gjerne ha litt kjøtt eller fisk oppi også, hvis resten av familien spiser det til middag. Mos det eventuelt godt sammen med grønnsakene. Tilsett også litt morsmelk hvis du ennå ammer.
Squash- og gresskarmos
1/2 squash
1 jordskokk eller potet
50 gr gresskar
Litt frisk ingefær
1 ss olivenolje
Slik gjør du:
Skrell og skær opp jordskokk og gresskar. Skjær opp squash og skrelt ingefær. Ha grønnsakene i en gryte og dekk så vidt med vann. Tilsett olivenoljen. La det koke til det er mørt og mos det sammen med kokevannet, for å bevare vitamin- og mineralinnholdet. Også her kan du ha i litt kjøtt eller fisk, og morsmelk, om du vil. Men mosen er deilig slik den er. Den smaker litt søtt, noe babyer ofte liker.
Her finner du oppskrifter på babygrøt