Hjemmelaget babygrøt
Å lage din egen babygrøt er enklere enn du tror. Du kan til og med lage ditt eget grøtpulver. Slik lager du sunn grøt babyen elsker.
Av Therese D’Este Thomassen, Fra Hage til Mage
Det fins nå et stort utvalg i kornsorter, alt fra urkorn fra Norge og til spennende korn som amaranth, teff og quinoa fra andre steder i verden. Det gir oss gode muligheter til å lage mineralrike retter til de fine små. Jern er viktig og tas lettere opp når grøten tilsettes frukt med høyt C-vitamininnhold. For å friske opp smaken kan man også tilsette litt annen frukt og grønnsaker i grøten, både friske og tørkede.
Slik lager du grøtpulver
Vil du lage ditt eget babygrøtpulver, trenger du bare en grinder. Da kan du kverne havre, hirse, quinoa, bygg og bokhvete. Det sparer du mye penger på, og det er morsomt. Det er viktig å bruke lite glutenholdig mel til å begynne med, slik at babyen bygger toleranse. Bland kornsortene som i oppskriftene under, og vips så har du et grøtpulver.
Oppskrifter på babygrøt
I grøten er det fint å blande sviskemos eller en mos av frisk frukt. Mango er en nydelig og frisk smak for de små ganene. Den inneholder mye C-vitamin, som letter opptak av jern og byr også på kostfiber, som er godt for magen.
Grøt med mais og havre
2 ss maismel
2 ss havremel
2 dl vann
1/2 pære
2 aprikoser
1 ts rapsolje
1 knivsodd kardemomme
Slik gjør du:
Ha melet i en gryte sammen med vannet. Skjær opp aprikos i små terninger, skrell pæren og kutt den i små biter. Ha i rapsolje og kardemomme. Kok det lett i 5 minutter under omrøring.
Bruk en stavmikser, for å få most fruktbitene. Hvis barnet ditt er større og har spist mos og grøt en stund, kan du la det være igjen noen fruktbiter som kan tygges.

Quinoa-grøten skal være helt finmoset i starten. Etter hvert kan du lage den litt grovere, som her på bildet, og når barnet kan tygge, supplere med fruktskiver. Foto: Felix André Skulstad
Grøt med quinoa, havre og frukt
2 ss quinoa
2 ss havregryn
2 dl vann
1/4 eple
2-3 dadler
1 knivsodd vanilje
1 knivsodd ceylonkanel (ceylonkanel inneholder ikke kumarin som vanlig kanel)
1 ts kokosolje
Slik gjør du:
Skyll quinoafrøene godt i vann. Kok opp quinoa, havregryn og vann i en gryte, la det småkoke i 10 minutter. Skrell eplet og skjær opp dadler i små biter. Ha det i gryten og la alt koke i fem minutter til. Denne grøten kan moses hvis barnet ikke er vant med klumper ennå. Ellers er det en fin grøt med en god konsistens til større babyer.
Her finner du oppskrifter til babymos