Hverdagskabalen med full jobb og barnehagestart – slik går den opp
Levering i barnehagen, henting i barnehagen, middagshandling og -laging, kosing og legging – og vips – så har enda en dag gått. Mange gruer seg til overgangen fra permisjonsliv til hektisk-A4-liv, men med enkle grep kommer det til å gå veldig fint!
God kommunikasjon mellom dere voksne er en viktig nøkkel til at kabalen ikke bare skal gå opp, men også til å skape gode rutiner. Det kan være nyttig å prate om hvordan dere vil at dagene skal være, hvem skal gjøre hva, hvem sitt ansvar er hva – så skal dere se at dere er bedre rustet for en travel hverdag. Det kan fort bli irritasjon og frustrasjon dersom den enes forventninger er ulike den andres. Derfor er det lurt å avklare før små bagateller blir til store diskusjoner.
Lag planer
En småbarnsmamma forteller Bluum at “Det hadde vært et fullstendig kaos hjemme hos oss dersom vi ikke hadde planlagt hvordan dagene skal gå opp.” Tipset fra henne er at det er lurt å planlegge levering og henting. Hvem henter når – og dersom dere har felles bil, hvem skal ha bilen når? Jo mer som er planlagt, jo mer tid vil dere ha til å bruke sammen med barnet.

Bytt på morgenskiftet i helgene
Den fine lille nye skiller ikke på hverdag og helg, så lørdag og søndag morgen starter gjerne like tidlig som de andre dagene i uken. Kanskje er det lurt at en får lov til å sove litt lenger lørdagen, og den andre på søndagen? Dere kan også ha annenhver helg, eller finne en annen løsning som fungerer for nettopp dere to som par. Har du vært ute sent med jentene setter du nok pris på å slippe å stå opp klokka seks. Det er et godt tips å være fleksible og rause med hverandre.
Gi hverandre rom til å dyrke egne interesser
Det tok nok ikke lang tid fra dere hadde babyen i armene til dere innså at dere hadde fått en ny hovedperson i livene deres. Livet har fått en ny mening, og innholdet i det dreier seg stort sett om den lille. Det kan likevel være at dere har noen egne behov dere ønsker skal bli dekket, for eksempel en treningsøkt, tur med en venninne, lønningspils eller bare en god venninnekveld. Da kan det være lurt å gi hverandre rom til å være sosiale hver for dere, og å bytte på hvem som er hjemme.
Men det kan også være lurt å minne seg selv om at småbarnstiden er en kort og dyrebar periode i livet. Om ikke alle personlige ønsker og behov lar seg oppfylle akkurat nå, kommer muligheten til å bruke mer tid på seg selv tilbake etter hvert. Noen steder har man lagt til rette for sosialt samvær og trening der barnet også kan være med, og det er jo win-win!

Finn tid til å være kjærester, og ikke minst, være en familie
Er dere så heldige å ha familie eller venner som tilbyr seg å være barnevakt, så er det bare å gripe sjansen og komme seg litt ut. Det er smart å bære bevisst på å ta godt vare på kjærligheten ved å gjøre noe fint sammen, om det så bare er for et par timer en kveld midt i uken.
Et lite tips til å få noen gode timer sammen hver kveld er å la leggetid også være ryddetid. Mens den ene legger barnet, rydder den andre. Vips så har dere litt kveldstid sammen til å slappe av, prate og kose dere. Slike små hverdagslommer til å dyrke parforholdet er fine i småbarnsfasen.
Lag også tradisjoner for deres lille familie. Selv om det er deilig om en av de voksne kan sove frempå i helgene, så er det også koselig å ha en felles frokost. Mange lar helgen først og fremst være familietid, og bruker tiden med hverandre. Man kan pakke sekken og gå en liten tur i nærområdet, reise på fjellet eller i skogen. Dessuten kan man legge vekk mobilen og fokusere på å være sammen og helt til stede i kjernefamilien.
Lag ukesmeny
Det kan være lurt å bruke litt tid på å planlegge ukens middager, og handle inn mest mulig samtidig. Dette er ikke bare pengebesparende, men også tidsbesparende. Dersom dere slutter samtidig på jobb, så kan den ene hente i barnehagen, mens den andre suser rett hjem og begynner på middagen. Dere slipper å måtte handle med baby på slep, eller å måtte tenke på den evige utfordringen: hva skal vi ha til middag i dag?
Uansett hvordan dere gjør det, så er det beste tipset å lage rutiner og planer som passer for nettopp dere, og deres lille familie. Det er ikke mange timene mellom barnehagehenting og leggetid. Nyt dem sammen og gjør dem så gode dere kan.