Pass på barna i kulden!
Først publisert på : Babyverden.no. TEKST: Heidi Elin Nupen.
De som selger ullklær har gode tider. Og det er bra – ull er ubestritt det beste å ha innerst mot kroppen. Men hva skal du kle barnet utenpå ullundertøyet?
Og hva er lurt å tenke på når en tar med barna ut?
- Ull innerst mot kroppen. Ull isolerer godt selv om den blir fuktig/svett, og barnet holdes varmt og godt. For de barna som ikke tåler ull, finnes det flere alternativer – forhør deg i butikkene. Pass på at klærne er passelig store. Heller litt for store enn litt for små. Ankler og håndledd er viktige å holde varme. Bruk gjerne to par sokker; ett tynt innerst (dersom du bruker longs og ikke strømpebukse) og et tykkere, gjerne noe ”løsere” utenpå. For små eller stramme sokker kan gjøre vondt verre selv om de er i ull. Ikke glem en god og varm lue – helst vindtett – og varme og vanntette/vannavstøtende votter.
Hvordan vet man at babyen har nok klær på?
En ting er hva vi foreldre gjør hjemme – men hva når barnet er i barnehagen? Føler du deg trygg på at barnehagen tar nok hensyn til kulden? Stem i pollen nederst. Og vær ikke redd for å ta opp påkledning og soving ute med barnehagepersonalet!
- Lag to: Når det er så kaldt som det er nå, trengs enda ett varmeisolerende lag før ytterdressen. Ideelt sett ullfleece eller hjemmestrikkete ullplagg, men det finnes også mange bra syntetiske alternativer.
- Luft mellom lagene: Sørg for at det er luft mellom lagene med klær. Det holder barnet varmere og gir større bevegelsesfrihet. For mange lag utenpå hverandre kan gjøre vondt verre. Unngå stive og for tjukke plagg som begrenser bevegelesefriheten.
Artikkelen fortsetter under
Noen av våre ullprodukt
Det er vi foreldre som må sjekke: Små barn klarer ikke alltid gi uttrykk for at de fryser, derfor er det viktig at vi sjekker jevnlig om barnet har det varmt og godt. Sjekk at barnet er passe varmt ved å kjenne etter i nakken og på barnets hender regelmessig. Følg også med på om barnet virker fornøyd. Er barnet grinete og utilpass, kan det være et uttrykk for at det fryser.
- Bruk sunn fornuft! Vi nordmenn er sagt å være langt over snittet opptatt av vær og temperaturer. I disse dager kan man ikke slå på verken radio eller tv uten at temperaturen er et tema i minst to-tre av innslagene… Men pass på! Vinden kan lure deg når du sjekker temperaturen. Dersom lufttemperaturen er for eksempel – 20, vil en lett bris føre til at den virkelige temperaturen er rundt – 31 grader! Og husk at været kan snu fort – for eksempel kan et ekstra ullpledd (godt innepakket) under vogna når du stikker på butikken, være smart å ha på lur om det blir mer vind.
- Soving i vogn ute. En tommelfingerregel sier at man ikke skal la barn sove ute i vogn når det er – 10 eller mer. Men dette er ikke en absolutt regel – noen ganger er det ikke forsvarlig selv om det ikke er så kaldt. Vind gjør at det temperaturmåleren viser ikke er et godt nok holdepunkt for om sovingen skal skje ute eller inne. Og selv om det er forsvarlig, bør du ta dine forholdsregler likevel. Sett vognen på et lunt sted, skjerme åpningen for kald trekk – selvfølgelig ikke slik at ikke barnet har godt med lufting, og sjekk om barnet har det fint ofte. En myggnetting er et mye bedre alternativ for å dekke over vognen, og en sikkerhet mot katter som leter etter varme. Og hvis du har en kjølig gang, kan det jo hende at barnet kan ligge i vognen der? Husk da å kle barnet slik at det heller ikke blir for varmt.
Advarer mot heldekkende teppe over vognen
- Lek og moro i snøen: Små barn med masse klær, kan ha vanskeligere for å holde seg i bevegelse og dermed fryse lettere. Ikke ta med barnet ut i kulda for din skyld, men lytt til hva barnet uttrykker. Kanskje bare en kort tur ute er nok? Vær også svært oppmerksom på faren for forfrysninger om du setter barnet i en pulk. Det er ikke anbefalt å ha barn i pulk når temperaturen er under 10 minus.