Slik unngår du at babyen får flatt bakhode
Som forelder er det mye du kan gjøre for å forebygge at barnet ditt får flatt hode, og nøkkelen er å variere måten babyen beveger seg på.
Den mest vanlige formen for flatt hode er kalt plagiokefali. Dette er en avflating av den ene siden av spedbarnets hode. Dette er en asymmetri som i hovedsak kommer av at barnet får en favorittside og -posisjon.
Flere grunner til hvorfor det er viktig å korrigere flatt/skeivt hode
Et spedbarn som utvikler skeivt hode kan få problemer med amming, og utvikling av et avflatet hode kan også føre til atypisk utvikling hos barnet. Asymmetrisk hodefasong hos barn er også assosiert med nedsatt motorisk utvikling, språk og kognitive ferdigheter. Det er vanlig at disse barna har nedsatt evne til å sette seg opp og til krabbing, etterfulgt av språkproblemer. Barn med asymmetriske hodefasong har også større risiko for å måtte ha behov for ekstra ressurser på skolen.
DETTE KAN DU SELV GJØRE FOR Å FOREBYGGE FLATT BAKHODE:
Bytt på hvilken side du stimulerer babyen fra
Bruk farger, leker og deg selv til å variere fra hvilken side babyen ligger på når den har oppmerksomheten sin rettet mot noe. Beveg deg, og bytt side, når du ligger på gulvet og leker med babyen. Da vil babyen automatisk snu seg også, og du unngår at den blir liggende på samme side for lenge.
Magetrening i intervaller – mange ganger til dagen
Etter at det har vært mye fokus på at babyer skal ligge på ryggen, har foreldre “glemt” viktigheten av at babyen også ligger på magen. Legg babyen på et flatt underlag i våken tilstand. Når barnet er cirka fire uker bør mengden være omtrent 20 minutter daglig, i små intervaller. Når babyen er tre måneder bør den trene minst 45-60 minutter i intervaller på magen – hver dag. Et tips er å la det blir en rutine å alltid la babyen ligge på magen en stund i stelletiden.
Mye av den motoriske utviklingen skjer hos de minste spedbarna gjennom magetrening. Mageleie fremmer styrke i overkropp, nakke og ryggmuskulatur og på denne måten når barna milepælene. Barnet trenger variasjon i holdning og bevegelse. Det er dette som stimulerer hjernen vår aller best. Det går mye informasjon til hjernen via ryggen og dens støttemuskulatur.

Noe spennende å titte på gjør det artigere å trene på å ligge på magen. Denne leken fra Goboken gjør susen.
Bli bevisst på om babyen har en favorittside
Mye av forebyggingen av flatt hode er at mor og far er bevisste. Dersom dere oppdager at babyen ligger mye på en side, bør det gjøres endringer. Som babyen, får også vi voksne en favorittside. Vær derfor bevisst når du holder babyen, at du ikke alltid holder den på for eksempel den venstre armen. Bytt heller ofte, enn for sjelden.
Oppsøk hjelp tidlig
Det er viktig å ta tak i muskel-og skjelettplager hos spedbarn og barn tidlig. Amming, evnene spedbarnet har til å sove på rygg og hodefasong er alle viktige faktorer for babyens helse, både på kort- og lang sikt. En barnefysioterapeut eller -kiropraktor kan behandle og gi dere råd til hva dere selv kan gjøre. En korrigerende pute kan være ett slikt tiltak.
Spesialpute for korrigering
Mimos-puten er utviklet for å forebygge og korrigere flatt bakhode hos baby de første levemånedene, og er utviklet i samarbeid med barneleger, fysioterapeuter og nevrokirurger. Den er designet slik at barnet alltid hviler og sover med ansiktet vendt opp. Puten er myk, ergonomisk og reduserer direkte press med 400 prosent. I Norge er den generelle anbefalingen å ikke bruke pute før barnet er ett år, derfor anbefaler vi i Bluum Mimos-puten kun til korrigering. Puten kan brukes på stellebordet, i bilstol, vippestol og er enkel å ta med på reise. Les mer om puten her.

Mimos-puten reduserer trykk mot bakhodet.
Små pustehull gjør puten myk og trygg
Puten fra Mimos kommer i flere størrelser. Det unike med puten fra Mimos er de små pustehullene, som gjør at 94 prosent av putevolumet er luft. Det gjør puten supermyk, og det går an å puste gjennom den. Dersom babyen din har begynt å få flatt hode, vil puten bidra til å korrigere hodeformen.
Kilder:
Cathrin Alvestad Slettebø, kiropraktor ved Klinikk for Alle, Sola
Knutsen et al., 2010
Schmid et al., 2016
Majnermer og Barr, 2007
Martiniuk et al, 2017
Miller og Clarren, 2007
Sahni et al. 2005
Slettebø og Miller, 2017