Bobs hage

I Bob sin hage vokser det mye rart! Akkurat nå har jordskokker, salat, mais, artiskokk, jordbær og urter vokst seg store og sterke. Faktisk så sterke at Bob snart kan høste og spise dem.

Bobs jordskokker

Jordskokk er en morsom plante som gir masse knoller. Den smaker utrolig godt, synes Bob. Bob var så heldig å få knoller fra Ullandhaug Økologiske gård, og er derfor helt sikker på at de har vokst i norsk jord. Det er nemlig forbudt å sette jordskokk man har kjøpt i butikken, akkurat som med poteter. Det er for å unngå at knollene har med seg sykdommer som spres i jorden. Se gjerne på www.jordskokk.no for å finne flere tips.

Har du en liten 10-liters bøtte, kan du sette noen få jordskokker i bøtten. Etter noen måneder er hele bøtten full. Sparer du noen fine og avlange jordskokker i bøtten til neste år, så får du nye året etter.

Du setter altså noen få knoller i jorden om våren, og på høsten har du masse knoller som du kan lage chips, suppe og til og med kake av!

Bobs bondebønner

Bondebønnene som Bob har sådd, kommer fra Ullandhaug Økologiske gård. Noen kaller bondebønner for smørbønner, for de smaker litt som smør. Bondebønner er en belgfrukt, fordi de ligger i en belg.

Alle blomstene blir til bønner som Bob og Belli skal lage deilige matretter av når de har vokst seg ferdige.

Det er godt å bruke bondebønnene i salater, supper, til middag og som dipp med urter og hvitløk.

Vil du dyrke bønner selv?

Om våren kan du legge tørkede bønner i vann en natt, før du setter dem i jorden. Etterpå passer de seg selv ganske godt, men de må ha noen stenger å støtte seg til etter hvert som de vokser og blir tunge.

Bob er veldig glad i bondebønner, og de få han planter om våren gir så mange nye om høsten!

Urtene i Bobs sommerhage

Bob er glad i urter. Oppi urtekassen sin har han rosmarin, mynte, oregano og bladpersille. Bob elsker å lukte på urtene. De lukter så godt at Bob blir både glad og rolig av det.

Friske urter smaker godt på maten. Det synes både Bob og Belli.

Persille er godt til mange ting – som fisk, kalde dipper og til å pynte med.

Oregano er super på pizza og pasta.

Mynte er deilig i te, i tzatziki og i indisk mat.

Rosmarin smaker godt til kylling og lam.

Hvis du skal plante urter selv, så er det lurt å kjøpe noen sterke og kraftige urteplanter på gartneriet. De kommer opp igjen år etter år, hvis man steller godt med dem. Det vil si gir dem ny jord og gjødsler når det trengs.

Bobs markjordbær

Markjordbær er små og veldig søte. De er litt harde og passer perfekt til å lage stråsmykker med. Bob og Belli syns det er fint å pynte desserter med markjordbær. Det er nemlig ikke så lett å få så mange at de rekker til en egen dessert. Men en skål med Bellis blåbæris pyntet med markjordbær, er superdeilig!

Du kan dyrke markjordbær i egne krukker, eller i plantekasser, som Bob har gjort. De kommer opp år etter år, og er lette å ta avleggere av. Da kan du plante markjordbær flere steder.

Bobs kasse med alt det rare i

Bob synes det er gøy å plante frø fra ting han spiser. Derfor har han laget en plantekasse stående med all slags rart i. Spiser han en veldig god tomat, så tar han ut noen frø fra tomaten og planter i kassen. Akkurat nå vokser det salat, mais og artiskokk der. Det kan du se på bildet. I tillegg har Bob agurk, tomat og paprika i kassen sin. Har du lyst på en liten kasse med masse rare, spiselige ting i?

Din handlekurv